Mindent a földgázról

Gázvezeték szakasz kiváltása

Az FGSZ Zrt. sajóecsegi vezetékszakaszának kiváltása

A földgázszállító rendszer üzembiztos működtetéséhez szükséges a rendszeres karbantartás, a hibás, kopott, elhasználódó alkatrészek cseréje.

A nagynyomású földgázszállító vezetékek állapotát az FGSZ Zrt. szakemberei rendszeresen ellenőrzik, a feltárt hibákat pedig, ha lehet, a vezetékek leállítása nélkül javítják ki. Ez nem minden esetben lehetséges, alkalmanként egyes távvezetéki szakaszokat le kell választani a szállítórendszerről. Ilyenkor egyes régiókban a gázszolgáltatás folytonossága is megszakadhat. A gáztörvény szerint gázfogyasztókat érintő karbantartási feladatok végrehajtására maximum 48 órás időtartamra lehet előre tervezetten megszakítani a földgázszállítást. Ahhoz, hogy ennyi idő alatt a munkálatokat el tudják végezni, megfeszített, folyamatos munkavégzésre van szükség.

Az alábbiakban az FGSZ Zrt. sajóecsegi vezetékszakaszának kiváltási munkáit mutatjuk be, ahol egy elhasználódott csőszakaszt cseréltek ki. Ehhez az érintett vezetékszakasz nyomását fáklyázással légköri nyomásra le kellett csökkenteni, a hibás szakaszt ki kellett vágni, és a helyére új, ép csövet kellett beépíteni. A képek lépésenként mutatják be az elvégzett munkát: