Mindent a földgázról

Európai földgázvezetékek

A Földgázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózata (ENTSOG) folyamatosan nyilvántartja és publikálja az EU földgázszállító hálózatára vonatkozó adatokat.

A szállítóhálózat részletes adatai az alábbi linken érhetők el: https://www.entsog.eu/sites/default/files/2021-01/ENTSOG_GIE_SYSDEV_2019-2020_1600x1200_FULL_047.pdf

Az Európai Unió 500 Mrd m3-t valamivel meghaladó földgázfelhasználásának kétharmadát importálja közel azonos (1/3) arányban Oroszországból, Norvégiából és afrikai, ill. közel-keleti országokból. Ezért kiemelt fontosságú az orosz és európai gázszállító rendszerek kapcsolódásának biztonsága.

Az összekapcsolt orosz és európai gázszállító rendszer sematikus térképe mutatja a 2008-as állapotot az akkori fejlesztési elképzelésekkel. Azóta megépült és üzemel az orosz-német Északi Áramlat gázszállító vezeték Viborg és Greifswald között. A beruházás során két párhuzamos csövet fektettek le. Az elsővel 2011 májusára végeztek, amit november 8-án be is üzemeltek. A második lefektetése 2012-re fejeződött be. Ezután indult meg a teljes kapacitású gázszállítás. 1222 km-es hosszával ez a világ leghosszabb tenger alatti csővezetéke. A két vezeték együttes szállítókapacitása 55 milliárd köbméter évente.

Az európai rendszerbe integrált földgázvezetékek

Az európai rendszerbe integrált földgázvezetékek

Részletrajz az Északi Áramlat vezetékről

Részletrajz az Északi Áramlat vezetékről

A szállítóhálózat sűrűségében és összekapcsoltságában ma még nagy különbség van az EU nyugati és keleti tagállamai között.

A közép-kelet-európai földgázszállító rendszeren ezért a közelmúltban (2009 óta) több összeköttetést építettek ki, illetve jelenleg is több kivitelezés alatt van (az Európai földgázszállítás 2. ábrán kiemelve a kék [elkészült], illetve a sárga [eldöntött beruházás, illetve épül] színnel). E fejlesztések célja a szűken vett térségünk: Szlovákia (távlatilag Lengyelország), Románia és Horvátország felé a meglévő rendszerek összeköttetésének megteremtése, úgy hogy mindkét irányban (export-import) lehetséges legyen a földgáz továbbítása. E beruházásokat a FGSZ Zrt., illetve a magyar állam (MVM Zrt.) végezte, illetve végzi. Ezek az összeköttetések  lehetővé teszik majd a gyorsan fejlődő LNG terminál hálózatokhoz való kapcsolódást, így  megvalósíthatóvá válik az Európától távoli források fogadása is.

Európai földgázszállítás 2.

Európai földgázszállítás 2.

A közös érdekű projektekről az alábbi linken lehet többet olvasni: http://ec.europa.eu/energy/en/topics/infrastructure/projects-common-interest

A közép és kelet-európai gázellátásának diverzifikálása érdekében az EU magas szintű munkacsoportot állított fel 2015 februárjában. Részletek az alábbi linken: http://ec.europa.eu/energy/en/topics/infrastructure/central-and-south-eastern-europe-gas-connectivity