Mindent a földgázról

Mit jelent a fűtőérték?

A földgáz használati értékét a belőle nyerhető energia (hő) határozza meg. Ez több más paraméter mellett a gáz fűtőértékétől függ.

A földgáz szénhidrogén gázok keveréke. A szénhidrogén gázok, ahogy a nevük is mutatja, szénből és hidrogénből állnak. Ha ilyen gázt elégetünk, akkor a szénből szén-dioxid, a hidrogénből pedig víz keletkezik, és az égés közben hő szabadul fel. Azért, hogy a földgázokat a használati érték, vagyis a belőlük nyerhető energia szempontjából össze tudjuk hasonlítani egymással, bevezettek egy minőségi jellemzőt a földgázra, ez pedig a fűtőérték.

A fűtőérték az 1 m3 földgáz elégésekor felszabaduló hőmennyiség, ha az égéskor keletkezett víz gőz halmazállapotban marad.

Ha az égéskor keletkezett víz lecsapódik folyadék halmazállapotba, akkor még valamivel több hőt nyerhetünk ki 1 m3 földgázból. Ezt használják ki például a kondenzációs kazánok. Azt a hőmennyiséget, amit akkor nyerünk ki 1 m3 földgázból, ha az égéskor keletkezett víz lecsapódik folyadék halmazállapotba, égéshőnek nevezzük.

A földgázokat az égési jellemzőik alapján az MSZ 1648 szabvány gázcsoportokba sorolja. A csoportba sorolás a gázok Wobbe-száma alapján történik. A Wobbe-szám a fűtőérték és az égéshő mellett a földgáz harmadik égési jellemzője. Ezt a jellemzőt úgy számítjuk ki, hogy a gáz égéshőjét elosztjuk a gáz relatív sűrűségének négyzetgyökével.

A Wobbe-szám a gázkészülékre jellemző gázminőségi paraméter. A gázkészülék által előállított hő nem közvetlenül a fűtőértékkel vagy az égéshővel arányos, hanem a Wobbe-számmal. Az MSZ 1648 a Wobbe-szám alapján 2H (ennek Wobbe-szám tartománya 45,66 – 54,76 MJ/m3) és 2S (ennek Wobbe-szám tartománya 36,28 – 41,58 MJ/m3) jelű gázcsoportot különböztet meg. 

A 2H gázcsoport elégetésére beszabályozott gázkészülék a 2S gázcsoportba tartozó gázzal rosszul fog működni, a láng kormozni fog, vagy leszakad az égőfejről, legrosszabb esetben meg sem gyullad.

Ha a 2S gázcsoportra beállított gázkészülékben 2H csoportba tartozó gázt égetünk el, akkor hasonló hibás működést tapasztalhatunk.

A két gázcsoport gázai a szállító- és elosztóvezetékekben nem keveredhetnek egymással.

Tekintse meg interaktív térképünket!

Interaktív térképünk lehetővé teszi, hogy Ön megismerje a földgáz útját a háztartásokig