Mindent a földgázról

Magyarország ellátásbiztonsága

A hazai földgázfogyasztás az elmúlt tíz évben a 13 Mrdm3 körüli mennyiségről 8 Mrdm3 körüli mennyiségre esett vissza elsősorban a földgáz alapú villamos energia termelés csökkenése miatt, de számottevően mérséklődött a lakossági célú felhasználás is.

A források között a csökkenő hozamú és egyre költségesebben hozzáférhető mezők miatt a jövőben is csökkenő mértékű hazai termeléssel lehet számolni.

A határkeresztező vezetékeknek köszönhetően a behozott földgáz több irányból is érkezhet. A források behozatali lehetősége a hamarosan üzembe helyezésre kerülő magyar-szlovák vezetékkel és a magyar-román valamint a magyar-horvát vezetéken kiépítendő kétirányú áramlást lehetővé tevő reverse flow-val tovább bővül.

Az ellátásbiztonság fontos biztosítéka a föld alatti tárolók nagy kapacitása, amely regionálisan is fontos szerepet játszhat mind a versenypiaci gázkereskedelemben, mind az ellátásbiztonságban.

 

A kereskedelmi gáztárolókat, a bennük lévő fölgázzal együtt, a magyar állam 2013 januárjában megvásárolta a korábbi tulajdonos E.ON-tól és továbbadta az állami tulajdonú MVM Zrt-nek. Az MMBF Zrt. (72,5%-ban MOL leányvállalat) 1,2 milliárd köbméter stratégiai, továbbá 0,7 milliárd köbméter kereskedelmi célú kapacitással bíró föld alatti gáztárolóval rendelkezik Algyőn.

 

MFGT föld alatti gáztárolók

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy föld alatti gáztároló létesítményt üzemeltet (Zsana, Hajdúszoboszló, Pusztaederics, Kardoskút) melyek összesen 4,43 milliárd m3 mobilgáz-kapacitással és 53,6 millió m3 napi kitárolási kapacitással rendelkeznek.

A földgázellátás megszakadásának esetére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az Európai Parlament és Tanács 994/2010/EU rendeletének 4. cikk (1) a) pontjában, valamint 5. cikkében meghatározottak alapján elkészítette a Megelőzési Cselekvési Tervet és a Vészhelyzeti Tervet.

A válsághelyzet esetén érvényes korlátozási besorolás az alábbi oldalon érhető el: https://fgsz.hu/hu-hu/partnereinknek/szabalyozasi-kornyezet/mekh-hatarozatai-levelezes

Az ellátásbiztonságot is érintő, magyar földgázrendszerre vonatkozó további adatokat az alábbi kiadvány tartalmazza: http://mekh.hu/a-magyar-foldgazrendszer-2015-evi-adatai