Mindent a földgázról

Földgázkészletek

A földgáz rövid története

­Őseink számára a földgáz nagyon rejtélyes anyag volt. A villámcsapás esetenként begyújtotta a földkéregből néhol kiszivárgó gázt. Ilyenkor láng tört elő a földből, ami a legtöbb korai civilizációt megoldhatatlan kérdések elé állította.

Az egyik leghíresebb eset az ókori Görögországban történt i. e. 1000 körül. Egy kecskepásztor lángot látott kitörni egy sziklarepedésből. A görögök ezt égi (szent) jelenségnek tekintették, ezért templomot építettek a szikla fölé. Így született meg a delphoi jósda temploma, ahol a láng inspirálta a próféciákat.

I. e. 500 körül a kínaiak hasznosították először az éghető gázt tüzelőanyagként. Bambuszrudakból vezetéket alkottak, és az így szállított földgázzal vizet forraltak, így téve ihatóvá.

­

1626-ban francia utazók felfedezték az Erie-tó környékén átszivárgó, indiánok által meggyújtott gázlángokat. Amerika földgáz-ipara térben és időben innen datálható.

A földgáz 1659-es angliai felfedezéséig ismeretlen volt Európában, és még ekkor sem kezdték el széles körben alkalmazni.

1859-ben Edwin Drake ezredes fúrta az első amerikai földgázkutat. Mintegy 20 méterre a felszíntől olajat és azt kísérő földgázt talált.

1885-ben Robert Bunsen elkészítette a Bunsen-égőt. A Bunsen-égőben a földgáz és a hozzá kevert levegő arányának változtatása révén lehetővé vált a láng hőmérsékletének módosítása és ellenőrzése.

Magyarországon az első világháború kezdetén, 1909-ben Erdélyben, Kissármáson találtak először földgázt, de érdembeli felhasználására nem kerülhetett sor, mivel a területet a háborút követően elcsatolták hazánktól.        
1937 novemberében fedezték fel Zala megyében a budafapusztai olajmezőt, ami megteremtette a lehetőségét a hazai szénhidrogén-bányászat kibontakozásának.

­

A XVIII-XIX. században a földgázt világításra használták:

  • ­1785-ben utcai és lakossági világítást valósítottak meg Nagy-Britanniában.
  • ­1816-ban a Maryland állambeli Baltimore vált az Egyesült Államok első városává, ahol az utcákat gázzal világították.
  • ­1840-ben gróf Széchenyi István nagycenki kastélyában alkalmazták világításra először Magyarországon.
  • ­1856. december 24-én gyulladtak ki az első gázlámpák Budapesten.
  • ­Egyes városokban jelenleg is működnek még ilyen muzeális korú, földgázzal üzemelő utcai lámpák.

­

1925-ben megépült az első – több mint 200 mérföld hosszú – teljesen hegesztett (azaz szivárgásmentes) csővezeték Louisiana és a texasi Beaumont között.

1960-ig a kőolajtermelés kellemetlen melléktermékének tekintették a kísérő gázt.

1973-ban, az első olajválság idején azonban felismerték jelentőségét és a világ egyik legfontosabb energiaforrásává vált.

 

A földgáz keletkezése

­A földgáz évmilliók során, a föld alatt és a tengerek mélyén szerves anyagok bomlási termékeként keletkezett. A felszín alatt, a kőzetek repedésein keresztül fedőkőzetek által határolt mezőkbe vándorolt. A földfelszín alatt néhány métertől több mint 5 000 méteres mélységig található. Rendszerint akkor képes a felszínre törni, ha a talaj laza, de ha a migráció akadályba ütközik, az üledékes  tároló kőzetben létrejött csapdában reked.

 

Tekintse meg interaktív térképünket!

Interaktív térképünk lehetővé teszi, hogy Ön megismerje a földgáz útját a háztartásokig