Mindent a földgázról

Teendők karbantartásnál

Első lépésként be kell azonosítanunk gázkészülékünk típusát, korát és egyes esetekben a gyártási számát (pl. gázkazánok esetén). Ehhez segítségünkre lehet a gázkészüléken levő adatlap, a készülék használati utasítása (gépkönyve). Ezek hiányában kérjük szakember segítségét.

Amennyiben a gázkészülékünk még a garanciális időn belül van, akkor a gyártó szervizpartnerével javasolt elvégeztetni a karbantartást. Ha a garanciális idő letelt, akkor választhatunk a gyártó szervizpartnere és más, általunk kiválasztott szakember között.

Az utóbbi esetnél célszerű több gázszerelőtől ajánlatot kérni és ezek közül a számunkra legkedvezőbbet kiválasztani. Az ajánlatkérésnél ne csak a gázkészülék karbantartási költséget kérjük meg, hanem az esetleges javítással kapcsolatos költségeket is, mivel gyakori eset, hogy egyes szakemberek alacsony karbantartási költséggel szereznek megrendelőket, viszont a karbantartás közben megállapított hibát magas áron hárítják el. Ezért fontos, hogy a gázszerelőket alkalmazásuk előtt informáljuk le. Az információszerzésben segítségünkre lehetnek az ismerősök, az internetes honlapok és a közösségi oldalak is.

Amennyiben kiválasztottuk a gázszerelő szakembert, fel kell vele venni a kapcsolatot, időpontot kell vele egyeztetni és meg kell rendelni a munkát.

Mik lehetnek a karbantartás előnyei?

A gázkészülékek rendszeres karbantartásával nagyfokú biztonságot teremtünk a háztartásunk számára, megelőzhetjük a veszélyhelyzeteket és baleseteket. A karbantartott gázkészülék hatásfoka nem romlik, és ez megtakarítást jelent a fűtési költségnél.

A gázkészülék karbantartás révén nő az üzembiztonság, kevésbé kell számítani váratlan üzemzavarokra, ebből következően elkerülhetjük a váratlan kiadásokat és üzemszüneteket.