Mindent a földgázról

Mi a földgáz?

​A földgáz színtelen, szagtalan, gyúlékony gáz, aminek az elégetésével jelentős mennyiségű energiát nyerünk. Hazánk egyik legfontosabb energiahordozója, de Európában, ill. világszerte is kiemelt szerepe van az energiaellátásban. A hagyományos (fosszilis) tüzelőanyagok között a legbiztonságosabb, legtisztább és legkényelmesebb, ezért kedvelt fűtőanyag. A földgáz égésterméke túlnyomórészt CO2 és víz, ezen túl csak minimális mennyiségű szennyező égésterméket tartalmaz.

A földgáz az évmilliók során a föld alatt és a tengerek mélyén lebomlott növényi és állati maradványok termékeként keletkezett és a földfelszín alatt, a kőzetek repedésein keresztül a fedőkőzetek által határolt mezőkbe vándorolt. Ezek a nagy kiterjedésű, porózus kőzetekből álló – homokkő, laza szerkezetű mészkő – földgázmezők a földfelszín alatt néhány métertől több mint 5000 méteres mélységig találhatók. Előnyük, hogy a kitermelésük egyszerű, a földgáz szállítása pedig problémamentes. Leggyakrabban a kőolajlelőhelyeken található meg, azonban nem ritkák a tisztán földgázt tartalmazó lelőhelyek sem. Széles körben előfordul az üledékes kőzetekben, de fellelhető a vulkanikus kőzetekben is.

A földgáz szénhidrogén-alapú gázok gyúlékony elegye. Legnagyobb részben (95%-ban) metánt tartalmaz, kisebb részben pedig nagyobb szénatomszámú szénhidrogéneket, etánt, propánt, butánt, valamint úgynevezett inert gázokat (CO2, N2).


 

Tekintse meg interaktív térképünket!

Interaktív térképünk lehetővé teszi, hogy Ön megismerje a földgáz útját a háztartásokig