Mindent a földgázról

Milyen a Magyarországon forgalmazott földgáz fűtőértéke?

Magyarország területének legnagyobb részén a 2H gázcsoportba tartozó gázt kapják a fogyasztók. A 2S jelű gázt kisebb területeken, például Babócsa és Kardoskút környékén kapják a fogyasztók.

A 2H csoportba tartozó gáz fűtőértéke Magyarországon jellemzően 33-35 MJ/m3 között van. A 2S csoportba tartozó gáz fűtőértéke jellemzően 27-29 MJ/m3.

A fűtőértékre vonatkozó szabvány egy adott fogyasztási helyre jellemző átlagos fűtőértéktől ±5%-os eltérést enged meg. Ha például az átlagos fűtőérték 34 MJ/m³ akkor a tényleges fűtőérték a 32,3-35,7 MJ/m³ közötti sávon belül mozoghat, változhat. A felfelé és lefelé megengedett 5%-os eltérés, (mely éppen 10 %) okozhatja az arra vonatkozó következtetéseket, miszerint a fűtőérték manipulálható.

Mivel 1 m3 földgáz energiatartalma változhat, a földgáz árát nem térfogat alapon (Ft/m3-ben), hanem energia alapon (Ft/MJ-ban) határozzák meg. A földgázért fizetendő összeg kiszámítását több dolog is befolyásolja, így többek között:

  • egy adott éves energiamennyiség alatt (2015-ben 41 040 MJ-ig) egy fajta egységárat, felette pedig egy magasabb egységárat kell fizetni;
  • más egységárat kell fizetni a 20 m3/h alatti kapacitású gázmérővel rendelkező, az e feletti kapacitású gázmérővel rendelkező és a gázmérő nélküli fogyasztóknak;
  • más egységáron kell kifizetni a gázt az egyéni fogyasztóknak, mint a fogyasztói közösségeknek;
  • az elfogyasztott gáz energiatartalmával arányos gázdíjon kívül fizetni kell egy alapdíjat is, amelyik független az elfogyasztott gáz mennyiségétől.

Ennek a bonyolult számlázási rendszernek a használatát jogszabályok írják elő, a gázelosztó társaságoknak ezt kötelező alkalmazni.